FR-E800 - Pozíciószabályozás Vectro control módban

FR-E800 - Pozíciószabályozás Vector control módban

Ez  a leírás tartalmazza az FR-E800 frekvenciaváltó és FR-A8AP -E-kit enkóder kártya felparaméterezését és bekötését vektor kontrol üzemdhoz
Részletes leírást az:  FR-E800 Instruction Manual (Function),  7 Fejezet tartalmazza
FR-A8AP E-kit kártya szükséges!
Felhasznált eszközök:
  1.       FR-E820S-00046-EBP
  2.       Enkóder kártya FR-A8AP E-kit 
  3.       Enkóder ABZ  (4096 pulse/rev)
  4.       Aszinkron motor, 4 pólusú, 400W

1. Bekötés

Vektor kontrol módot fogunk használni a motor tengelyének pozícionálására, a szervo motorokhoz hasonlóan. Ehhez szükségünk van egy  ABZ 3-fázisú enkóderre, aminek jeleit az , FR-A8AP E-kit kártyába kötünk be. Lent látható a bekötés:



2. Paraméterezés

Pr. 359 - enkóder forgásiránya órajárásával megegyező (100) vagy óra járásával ellentétes (101).
Pr. 369 - enkóder felbontása, 1024 - 4096.



A motor névtáblájáról az alábbi adatokat olvassuk le és töltsük ki a paramétereket:
Pr. 09 - Motor néveleges árama
Pr. 71 - Motor típusa,
Pr. 80 - Motor teljesítménye
Pr. 81 - Motor pólusainak száma,
Pr. 83 - Motor feszültsége,
Pr. 84 - Névleges frekvencia,

A Pr. 800 értéke legyen 3,  ezzel adjuk, meg hogy pozíció szabályozás üzemmódban fog működni.

Szükségünk lesz egy autotuning végrehajtására a működtetés előtt. Tehát a Pr. 96, értéke 1 vagy 101 lehet. Részletes leírást az autotuningról az:  FR-E800 Instruction Manual (Function),  14.3. Fejezete tartalmazza


  1. Offline autotuning motor forgatás nélkül: Állítsuk a Pr.96 = 1-re, nyomjuk meg az FWD, és nyomjuk meg a STOP -ot mikor befejezte. 
  2. Offline autotuning motor forgatással: Állítsuk a Pr.96 = 101-be, nyomjuk meg az FWD, és nyomjuk meg a STOP -ot mikor befejezte.

3. Jelek

Több lehetőség is van az E800 frekvenciaváltó pozíciószabályozására. A legnépszerűbb az IO jelek használata a másik a Network/Hálózaton keresztüli vezérlés. 

A lenti listában 7 pozíció látható, ami módosítható paraméterből az inverterről vagy CC LIEF Basic hálózaton keresztül. ( később a leírásban bemutatásra kerül). A szekvencia futtatásához, először bekell kapcsolnunk a Servo On-t , majd a 7 pozíció közül kell választanunk (RH, RM, RL bementek segítségével) , majd engedélyeznünk kell a forgás irányt STF vagy STR paranccsal.



FR Configurator 2 szoftver segítségével, a pont táblázathoz egyszerűen hozzáférünk és beállíthatjuk a paramétereket.:


3.1 CC-Link IE Field Basic

A hálózati beállítások IQ-F és IQ-R vezérlőhöz az E800-hoz, a következő leírás tartalmazza: FR-E800 CC-Link IE Field Basic Function Blocks (iQ-F/iQ-R).

A megfelelő konfiguráció biztosítja  akommunikációt a PLC és az E800 között. a következő lépés a szabad NET jelek használata. ezek szabadon konfigurálhatóak a megfelelő funkciókra. Esetünnkben az: RH, RM, RL, Servo ON (LX) aés hiba törlésre. Az  STF és STR-t a fenti leírás funkcióblokkjából fogjuk használni.



Egy példa a GX Works 3- ból a jelek kapcsolására:



3.2. Inverter sorkapcsok

A bemeneti sorkapcsok E800 esetén sárgával jelöltek.:



Az egyetlen bement ami módosításra került:



A Servo ON (LX) funkció lett az MRS bementhez rendelve Pr. 183 ,24 lett módosítva 23-ra. Ez az érték csatolt manual 13.6 Fejezetében lévő bemeneti jelek listájából származik, ahol le van írva, hogyan lehet egy fizikai bemenethez funkciót rendelni.

 FR Configurator 2 segítségével is megtörténhet a paraméter átírás:



A csatolá az FR-E800 frekvenciaváltóra vonatkozó utasításokat és az FR Configurator 2-ben található projekt paramétereit tartalmazza.